Šta je u pozadini nadimanja?

Zdravlje vašeg stomaka počinje od jednog od najvažnijih uloga jetre-proizvodnje žuči.

Žuč, zajedno sa hlorovodoničnom kiselinom u želucu ima zadatak da okruži hranu i pomogne da je svarite.

Međutim, ako je iz bilo kog razloga jetra oslabljena, masna, troma, stagnantna-ovo će se odraziti i na kvalitet žuči. Ako jetra oslobađa manje žuči nego inače to je znak da je preopterećena. Nizak nivo oslabljene žuči znači da razlaganje hrane postaje problem.

Ovde se mora spomenuti i faktor adrenalina, jer pri povećanom stresu, proizvodi se adrenalin koji jetra mora da upije, hormoni stresa tada zasite jetru, i ovaj proces napreže proizvodnju žuči.

Jetra zove u pomoć jer njena proizvodnja žuči slabi, i tada slabi i sama hlorovodonična kiselina. Svađa sa kolegom na poslu, emocionalni stresovi, briga, pritisak zbog kratkih rokova, mogui da uzrokuju stalne napade adrenalina,koji je direktno vezan za proizvodnju želudačnih sokova. Shodno tome varenje u stomaku slabi i eto ga preduslov za truljenje nedovoljno svarene hrane u crevima, nastajanje gasova u crevnom traktu koje se zove nadimanje.

Ostaci nesvarene hrane, masti, proteina, hrane patogene u vašim crevima, takođe u toku raspadanja hrane u crevima stvara se aminijak, koji uzrokuje još veće širenje creva, što doživljavamo kao grčeve, nelagodnost u stomaku, naduvenost.

Bakterija helicobacter Pylori, može da se razmnoži u ovakvom okruženju, kao i kandida u crevima, E.coli, stafilokoka..

Da biste izašli iz ovog začaranog kruga, prva pomoć je sok od celera.On će razoružati patogene u crevima, oljuštiti njihove membrane, ojačati korisne bakterije i očistiti džepove creva od nagomilanih bakterija.

Vaša jutarnja rutina bi trebala da izgleda ovako:

400ml mlake limunade sa medom, 15minuta pauze, zatim sok od celera 400ml, da bi pokrio ceo digestivni trakt, zatim pauza dvadesetak minuta, a zatim doručak.

Izbegavati masan doručak jer važno je da jetra dobije dragocenu hidrataciju, a zatim dragocenu glukozu kako bi adekvatno obavljala svoju funkciju.

Ovakvom jutarnjom rutinom, već ste dosta uradili za svoje zdravlje,već će vam se peristaltika poboljšati, telo će početi da se čisti od toksina, i osećaćete se bolje. Ohrabrujem vas, pravo je vreme da promenite par jutarnjih navika.