Kako pravilno pripremiti sok od celera?

Najčešće pitanje kada kupite celer je kako da pravilno pripremite sok.
Kupovini celera prethodi nabavka sokovnika ukoliko ga nemate među svojim kućnim aparatima.
Nakon kupovine, stabljike celera bi trebalo razdeliti na štapove.
Sa štapova skinuti lišće. Lišće daje gorčinu soku,pa ga mnogi skidaju, mada nije pogrešno ni cediti celer sa lišćem. Ovo lišće se može iskoristiti za čorbicu, potaž, ili za salatu.
Ovako očišćene štapove operite sa mlakom vodom i to uz pomoć četkice da se skinu nečistoće.
Zatim pristupite samom procesu ceđenja u sokovniku. Ubacujte jedan po jedan štap u sokovnik, na brzini 1, i nema potrebe dodavati vodu. Sami štapovi u sebi sadrže sok, pa će vrlo brzo u sud poteći zelena tečnost iz štapova celera.
Suva pulpu koja ostaje iza celera, možete takođe iskoristiti, za đubrenje cveća, voćki, ili prosto uz neke drudge dodatke možete napraviti ukusne krekere.
Zeleni sok koji ste dobili iz sokovnika, možete procediti pomoću cediljke. Poenta je da se koristi bistra tečnost koja najbolje čisti jetru i ceo digestivni trakt.
Ponekad se za spremanje soka od celera koristi i blender. Postupak za blender je sledeći: Celer se isecka na manje deliće , doda se samo mala količina vode dok provrti, a zatim se tako izblendan celer procedi kroz gazu, da se ponovo dobije bistra tečnost.
Postupak sa sokovnikom je dosta lakši, i zato se mnogi odlučuju da nabave sokovnik ako žele na duže staze da konzumiraju ovaj lekoviti eliksir.
U sok od celera ne bi trebalo dodavati ništa od dodataka, ali ako je u pitanju prelazni period da se npr dete navikne na sam sok, pristupite taktici da dodate npr ceđenu jabuku ili malo limuna, ali vremenom, smanjite udeo jabuke i limuna a povećavajte udeo celera dok se dete ne navikne na ukus.
Naš celer je veoma ukusan, i često dobijamo komplimente da se razlikuje od onih iz marketa, što nam je veoma drago.
Neka je na Zdravlje.